TURISTIČKE PONUDE OPŠTINE SREMSKE MITROVICE, RUME I ŠAPCA

Opština Sremske Mitrovice raspolaže značajnim potencijalima za razvoj turizma.

Tartuf-Tuber Magnatum pico u Platičevu

Tuber Magnatum pico, zvuči kao dijagnoza nekog doktora, ali gurmanima je ovaj luksuzni koren poznat pod imenom tatruf. Svakom gurmanu koji čuje ovo ime polazi voda na usta. Ovaj skupoceni koren, o kojem postoji puno bajki, koristi se kao začin, što mnogi ne znaju. Tatruf, misteriozni koren, koji ne raste u svakoj zemlji i koji ima visoku cenu. Danas su najveća nalazišta u Francuskoj, Italiji, Španiji i Jugoslaviji. 100 g crnog tartufa košta 50, a belog 250 Eura. Da li su misteriozne snage, koje pomažu da ovaj koren poraste, to sto nas privlači ovom korenu? Ili je to snaga zemlje, vode, vazduha i vatre iz koje se ovaj koren rađa? Gde je objašnjenje? Mnogi su pokušali da odgonetnu ovu tajnu, mnogi bi da ga veštački proizvedu, ali do danas to nikome nije uspelo. Koren zemlje, kako ga gurmani zovu, ostaje i dalje velika fascinantna tajna...

Najskupocenija pečurka na svetu u Platičevu

Srbija je jedno od najvećih nalazišta najskupocenije pečurke na svetu - tartufa! Neverovatno bogatstvo koje leži pod zemljom, na svetu se može pronaći samo još u Italiji i Istri. Kraljevska pečurka, kako nazivaju tartuf, veoma je retka, pa je to i jedan od razloga zbog kojeg se prodaju po neverovatnim cenama. Kilogram ove gljive košta od 1.000 do 5.000 evra. Srbija je, međutim, jedno od velikih nalazišta ove skupocene i retke gljive, ali bez legalnog tržišta. Kod nas se, naime, ljudi u izuzetno malom broju bave branjem tartufa. Skupocene gljive do sada su iskopavane u zapadnom Sremu,Srbija (okolina sela Platičevo i Morović).

Lokaliteti antičkog Sirmijuma, od kojih se izdvajaju Carska palata, deo starog gradskog jezgra na Žitnom trgu, kao i Bazilika svetog Dimitrija, zatim Muzej Srema, koji po bogatstvu, vrednosti i retkosti eksponata, posebno iz perioda Rimskog carstva, spada među najznačajnije ustanove te vrste u zemlji, privlače veliku pažnju domaćih i inostranih gostiju.

U blizini grada nalazi se Nacionalni park Fruška gora sa šumama i prekrasnim proplancima, idealno mesto za odmor i razonodu. Frušku goru krase i brojni pravoslavni manastiri, neprocenjive istorijske i kulturne vrednost, koji su vekovima bili od izuzetnog značaja za očuvanje nacionalnog identiteta i duhovnosti srpskog naroda. Specijalni rezervat prirode Zasavica u mačvanskom delu opštine raspolaže izuzetno retkim vrstama biljnog i životinjskog sveta. Priroda rezervata, hiljadama godina netaknuta, pravi je dragulj.

Šumsko gazdinstvo u Sremskoj Mitrovici vodi brigu i o 40 hiljada hektara izuzetno vrednih, mahom hrastovih šuma, bogatih visokom i niskom divljači, koje privlače pažnju lovaca sa svih kontinenata. Sportski ribolov moguće je organizovati na Savi i u akumulacionim jezerima na Fruškoj gori. Posebni napori čine se na afirmaciji nautičkog turizma na Savi, za šta postoje velike mogućnosti.

Najpoznatije manifestacije koje se održavaju u opštini, a mogu biti zanimljive za domaće i inostrane goste su: Festival besedništva koji se održava početkom juna, Festival "Mitrovačka pesma" u okviru proslave Novembarskih dana, Međunarodni festival "Srem folk fest" u avgustu, Mitrovačko leto tokom kojeg se realizuje niz sportskih i kulturnih manifestacija, Gitarijada "Savstok",Festival džeza , Bostanijada u Šašincima. Odlične saobraćajne veze, s obzirom da se do Sremske Mitrovice može stići svim saobraćajnim sredstvima: vozom, autobusom, brodom i avionom, značajni smeštajni kapaciteti s više od 200 postelja, nivo ugostiteljskih i drugih usluga, čine grad u turističkom pogledu veoma zanimljivim i privlačnim.

Opština Ruma

Turistička ponuda opštine Ruma je takođe veoma bogata. Izdvojićemo samo neke lokalitete. Tu su manastiri Jarak, Hopovo, Grgrteg, Mala remeta, Bešenovo i Krušedol. Pored kanala, izdvajamo Borkovačko jezero. Ljubitelji lova neće obići lovište Karakuša koje se nalazi samo 2 kilometra od Nacionalne kuće Tammy Konak.

Turistička ponuda naše destinacije obuhvata i lov, ribolov i ornitologija.

Bara Trskovača nadomak Platičeva proglašena je za zaštićeno stanište retkih vrsta riba, ptica i biljaka.

Nakon odluke Skupštine opštine Ruma, a posle brojnih istraživanja nadležnih republičkih institucija, ovo područje je svrstano u treću kategoriju zaštićenih prirodnih dobara. To znači da će se bara, koja je isušena pre skoro 25 godina, ponovo vratiti u prvobitno stanje i biti stanište retkih biljnih i životinjskih vrsta. Osim toga, može postati i značajan turistički potencijal rumske opštine. Bara Trskovača obuhvata površinu nešto veću od 168 hektara, najvećim delom u državnoj svojini. Nekada je sa Obedskom barom i Zasavicom predstavljala prirodan pojas i staništa za retke vrste riba, poput zlatnog karaša i linjaka, kao i močvarne vegetacije na utrinama. Bara Trskovača je isušena 1987.godine. Tadašnje vlasti su smatrale da će tako dobiti plodno obradivo zemljište. Ipak, rezultat je izostao, zemlja nije imala kvalitet, a pri tom je doveden u pitanje opstanak staništa za retke vrste riba, biljaka i ptica. Za baru meštani Platičeva tvrde da je nekada bila blago za sve poljoprivrednike. U sušnim periodima orošavala je okolne njive i obezbeđivala je dovoljne količine podzemnih voda za 800 hektara oranica, koje su sada suve. Ratko Milošević iz Platičeva kaže da je bara dosta značila jer je privlačila dosta kiše i atmosferskih padavina i dosta rose. Mesna zajednica Platičevo je pre šest godina pokrenula inicijativu da se prestane sa isušivanjem vode i da se bara vrati u prvobitno stanje. Studija novosadskog Zavoda za zaštitu prirode potvrđuje prirodne vrednosti koje treba staviti pod zaštitu. Predsednik Saveta mesne zajednice Platičevo, Sava Milovanović kaže : „Najvažnije je to da će se vratiti rose, da će se vratiti vlaga i da će se vratiti klima koja je nekada bila ovde“. Nadležno Ministarstvo za zaštitu životne sredine dalo je svoju saglasnost, a Skupština opštine Ruma je Trskovaču proglasila za zaštićeno područje. Ovaj lokalitet bi mogao postati i značajna turistička atrakcija rumske opštine. „Imamo jako dobre primere kako su neke slične lokacije iskorišćene, poput bare Zasavice“, navodi Goran Vuković, predsednik opštine Ruma. Bara Trskovača se poverava na upravljanje Turističkoj organizaciji Rume, koja je dužna da se stara o zaštićenom prirodnom dobru i uspostavi drugi i treći režim zaštite.

Opština Šabac

Turistička ponuda Nacionalne kuće Tammy konak nije ograničena samo na Srem. Pošto se Šabac nalazi samo 9 kilometara od konaka, nezaobilazna je ponuda i ove bogate destinacije. Šabački letnji festival na tvrđavi pored Save, Čivijada, plivački maraton, maraton Jarak-Šabac, Tabanovačko jezero, privredni i poljoprivredni sajam , samo su neke od ponuda.